Hyvinvointi

Sinustako valmentava työnohjaaja?

Olen reilu puolessa välissä Työdynamon kaksivuotisia valmentava työnohjaaja-opintojani ja saanut matkan varrella kiinnostuneita kyselyjä opinnoista. Ajattelin avata ajatuksiani koulutuksesta ja siitä, miten itse siirryin ajatuksista tekoihin. Toivottavasti se rohkaisee sinuakin kaipaamaasi suuntaan työelämässä!

Lähivuosien taustani on ihmisten ja toiminnan johtamisessa, esihenkilötyössä, projekteissa. Aloittaessani esihenkilönä huomasin nopeasti, ettei työhön pystynytkään sisällyttämään yksilöjen ja tiimien tukemista, yhdessä kehittämistä, pohtimista ja vahvan pohjan rakentamista siinä määrin, sillä tavalla kuin olin kuvitellut. Myönnän, mielikuvani ja suunnitelmani olivat tuolloin hieman pilvilinnamaisia.

Löysin itseni pohtimasta, että minulla olisi annettavaa ja mielenkiintoa puoleen, johon tuolloin en pystynyt aikaani työssäni resurssoimaan. Tästä on nyt 5 vuotta aikaa, eli paljon virtasi vettä ja erilaisia koulutuspäiviä ennen kuin koin työnohjaaja-koulutuksen tulevan aidosti ajankohtaiseksi ja tälläkin näköjään oli tarkoitus: täydelliseen aikaan itselleni Työdynamo alkoi kouluttaa valmentavia työnohjaajia.

Paljon virtasi vettä ja erilaisia koulutuspäiviä ennen kuin koin työnohjaaja-koulutuksen tulevan aidosti ajankohtaiseksi.

Työdynamon työnohjaaja-koulutus on saanut minut, tavoiteorientoituneen ja asiat puheeksi ottavan tekijän, löytämään sen maltin ja pysähtymisen taidon itsessäni, josta myös nautin ja jonka tiesin sisälläni olevan. Tästä nukkuvien taitojen herättelystä ja uusien kasvattamisesta iso kiitos taitaville Työdynamon kouluttajille sekä opiskelijakollegoilleni. Koulutuspäivissämme on teorian ja keskustelun lisäksi paljon käytännön harjoituksia ja työnohjaamme toisiamme muiden tarkkaillessa eri näkökulmista.

Koen, että koulutuksessamme vallitsee aito keskusteluyhteys, jossa ammennetaan toistemme osaamisesta. Ja sitähän riittää, porukassamme on monenlaista taustaa kasvatusalan ammattilaisista psykologin ja sovittelijan kautta terapeuttiin. Keskustelujen lopuksi pallottelevat pohdintamme nivotaan työnohjauksen kenttään kouluttajien toimesta konkreettisin esimerkein. Koulutuksessa kohtaamme avoimesti omat ja toistemme vahvuudet ja kehittämiskohteet. Joka koulutuspäivä herättää paljon sekä uusia ajatuksia että vanhoja ajatuksia uusista näkökulmista.

Keskustelujen lopuksi pallottelevat pohdintamme nivotaan työnohjauksen kenttään kouluttajien toimesta konkreettisin esimerkein.

"Minustako työnohjaaja?"

Joskus kuulee pohdintaa niin asiakkaiden kuin työnohjaajienkin keskuudessa siitä, montako vuosikymmentä on oltava työkokemusta kunnes voi harkitakaan työnohjaajana toimimista. Toisten mielestä on oltava yhden asian vahva substanssiosaaja, toisten mielestä täytyy olla vähän joka alasta omakohtaista kokemusta. Ei tarvitse. Kaikilla meillä on omat kykymme ja taustamme, joka kattaa koko elämän eikä vain työhistoriaa, ja siksi olemme uniikkeja myös työnohjaajina.

Luonnollisesti asiakkaan työkenttään perehtyminen kuuluu työnohjaajan työhön, mutta on hyvä muistaa ettei työnohjaaja ole konsultti. Työnohjaaja on peili, näkökulmien tarjoaja. Yllättävän monet lainalaisuudet pätevät alasta riippumatta ja ne mitkä eivät päde, on työnohjaajan hyvä huomata tapauskohtaisesti.

Työnohjaaja ei ole konsultti.
Työnohjaaja on peili, näkökulmien tarjoaja.

Valmentavasta johtajuudesta on puhuttu vuosikausia, mutta valmentavaa työnohjausta en ollut nähnyt muualla. Siksi Työdynamon valmentava työnohjaaja-koulutus oli minulle helppo valinta.

Työnohjaus on vielä monilla aloilla vieras termi, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen. Jokainen tarvitsee elämäänsä peilauspintaa ja sen antajille on työelämässä monta nimitystä. Näetkö itsesi peilin jommalla kummalla puolella?

Täältä pääset tutustumaan Työdynamon valmentava työnohjaaja-koulutukseen. Seuraava ryhmä alkaa helmikuussa, vielä ehdit siis mukaan! Jos yhtään kutkuttelee, ota rohkeasti yhteyttä minuun tai info@tyodynamo.fi. Työdynamon valmentava työnohjaaja-koulutus on Suomen työnohjaaja ry:n hyväksymä koulutus ja sen suoritettuaan voi hakea STO ry:n jäsenyyttä.

Mitä uutta sinun vuotesi tuo tullessaan? Toivon sinulle arkeesi sopivasti uusia, innostavia asioita sekä ennakoitavuutta. Se puoli taisi monella meistä viime vuonna tipahtaa matkasta.

Riikka Mykrä