Sitten kun on viikonloppu, sitten kun mulla on loma, sitten kun jään eläkkeelle…Sitten meditoin, lenkkeilen, syön terveellisesti, rentoudun ja nautin elämästäni.
Mikä estää sinua nauttimasta nyt? Jos et ole tyytyväinen työhösi tai elämääsi, mikä estää sinua tekemästä asioille jotain?
Työpaikoilla organisaation strategiat ja visiot saatetaan trimmata huippukuntoon, mutta ihmiset, jotka strategioita toteuttavat, välillä unohtuvat. Me olemme huolissamme veriarvoista, verenpaineesta, auton huollosta ynnä muusta, mutta osaammeko huolehtia itsestämme? Tunteista tai psyykkisestä voinnista?
Ennakoinnista puhutaan paljon. Toinen toistaan hienompia korulauseita olen asian tiimoilta kuullut, mutta todellisuudessa ammattitaitoista tukea haetaan vasta kun ne kuuluisat löysät on jo housuissa. Eihän tämäkään mitään rakettitiedettä ole! Kahden viikon sairauslomaan kuluneella rahalla saisit itsellesi kahden vuoden valmennuksen, jossa voisit ennakolta huolehtia omasta jaksamisestasi, saada keinoja työn rajaamiseen sekä omaan palautumiseen niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Siitä huolimatta meidän työkulttuurissamme edelleenkin tuetaan mallia ”No jos sä nyt sitten lepäät pari viikkoa ja katotaan sitten millanen olo sulla on, jos voisit taas palata sorvin ääreen takas”.
Miksei meillä ole samalaista vuosittaista huolto- tai kontrollikäyntiä työyhteisövalmentajalle tai psykoterapeutille kuin meillä on hammaslääkärille tai auton huoltoon? Minulla on niin viisas auto, että se ilmoittaa minulle, että nyt on aika varata huolto. Olenkin miettinyt, että olisi kätevää, jos minulle tulisi vuosittain muistutus: Tules Katja taas tsekkaamaan toi sun pääkoppas, onko siellä kaikki muumit laaksossa?
Suomalaiset eroavat muista kulttuureista vielä aika lailla siinä suhteessa, mitä itseen huolehtimiseen tulee. Jenkeissä terapeutin kanssa sparrailu ja asioiden pohtiminen on ihan arkipäivää ja siellä jopa marsuillakin on oma terapeutti. Ruotsissa ”diskuteerataan” joka asiasta työpaikoilla niin kauan, että asia on varmasti kaikille ok. Tukholmassa olet vähän maalainen, jos sinulla ei ole omaa personal traineria ja niitä vertaillaan avoimesti työkavereiden kanssa ja jopa kilpaillaan parhaista. Suomessa on vähän noloa, jos olet päässyt huonoon kuntoon, mutta sen sijaan, että palkattaisiin koulutettu pt tähän hommaan, päätetäänkin hoitaa asia kuntoon kaikessa hiljaisuudessa itse. Juostaan verenmaku suussa, syödään salaattia ja ituja neljä viikkoa ja ensimmäisen suklaalevyretkahduksen jälkeen todetaan, että vituiks meni taas tämäkin.
Tämä sama teema ”Jumala armahtaa, minä en” näkyy myös työpaikoilla. Työvuosieni aikana eniten on hämmentänyt työyhteisöjen ja ihmisten käsittämätön sitkeys tämän asian suhteen. Vihataan esimiestä, työkavereita ja itse työtä niin paljon, että loistetaan ykkössijalla sairauspoissaololistalla. Joka sunnuntai-ilta ahdistus iskee rintakehään, kun ajattelee tulevaa työviikkoa. Mutta sinne vaan mennään, kostetaan oma paskamainen olo muille marttyyrin viitta harteilla, mutta itse asialle ei tehdä mitään. Olen tehnyt vuosia töitä eri työyhteisöjen kanssa tämänkin asian tiimoilta, ja välillä on ollut tunne, että olen kuin evankelista työpaikkojen ovella jakamassa ilosanomaa siitä, että asioille voi oikeasti tehdä jotain ja että ratkaisujen avaimet ovat usein omissa käsissä. Mahtavinta työssäni onkin ollut se, että kun ihmiset saavat oikeat työvälineet ja oivaltavat, että heillä itsellään on keinot ja tahtotila muuttaa omaa toimintaansa ja käytöstään.
Joskus olen ajatellut toteuttavani jonkun fiksun autoliikkeen kanssa yhteistyökuvion, jolla madalletaan kaikkea itsensä, työtiimin tai parisuhteen hoitamiseen liittyvää mystiikkaa. Teemalla ”Kun tuot autosi huoltoon, huolla samalla myös itseäsi. Saat työyhteisövalmentajan, psykoterapia- tai parisuhdeterapiatapaamisen samaan aikaa kaupan päälle”. Tulisi tsekattua samalla mitä työtiimille, minulle tai parisuhteelleni kuuluu. Ehkä tuohon voisi kehitellä jonkun yhteistyön huutonet, mol.fi tai Tinder sovelluksien kanssa, jos tapaamisella tulisikin eteen sellainen vaihtoehto, että ehkä olisi vaihdon aika autolle tai jollekin muullekin
Haluatko rakentaa itsellesi elämän, josta et tarvitse lomaa? Vain sinä olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi, joten ota askel eteenpäin jo tänään. Uhriutuminen on so last season.
Mitä teet tänään, ratkaisee tulevaisuutesi huomenna.
-
marraskuuta 2021
- 29. marrask. 2021 Avun pyytäminenkin on taito tappelun sijaan 29. marrask. 2021
-
syyskuuta 2021
- 2. syysk. 2021 Aivot tarvitsevat hyvinvointia! 2. syysk. 2021
-
tammikuuta 2021
- 26. tammik. 2021 Onko meillä oikeasti varaa menettää näitä ihmisiä? 26. tammik. 2021
- 5. tammik. 2021 Sinustako valmentava työnohjaaja? 5. tammik. 2021
-
joulukuuta 2020
- 11. jouluk. 2020 Vinkkejä turnausväsymyksen taklaamiseen 11. jouluk. 2020
-
marraskuuta 2020
- 2. marrask. 2020 Avun pyytäminenkin on taito tappelun sijaan 2. marrask. 2020
-
lokakuuta 2020
- 22. lokak. 2020 Psykologinen joustavuus stressinhallinnan tukena 22. lokak. 2020
- 20. lokak. 2020 Itsestä huolehtiminen on rakkauden teko muille 20. lokak. 2020
- 2. lokak. 2020 Taitoja tappelun sijaan 2. lokak. 2020
-
syyskuuta 2020
- 29. syysk. 2020 Psykologinen joustavuus työhyvinvoinnin tukena 29. syysk. 2020
- 9. syysk. 2020 Työnohjaus kehittää työyhteisön voimavaroja vahvistamalla hyvää 9. syysk. 2020
-
kesäkuuta 2020
- 25. kesäk. 2020 Mitä oppeja olemme saaneet post-korona-aikaan? 25. kesäk. 2020
- 24. kesäk. 2020 Rakenna elämä, josta et tarvitse lomaa! 24. kesäk. 2020
- 23. kesäk. 2020 Mikä näitä ihmisiä oikein vaivaa? 23. kesäk. 2020
- 23. kesäk. 2020 Are you ready to do epic shit?! 23. kesäk. 2020